Kuntavaalit 2017 päättyivät odotetusti Kokoomuksen voittoon. Petteri Orpo onnistui hallitusasemasta huolimatta johdattamaan joukkonsa 20,7% äänisaaliiseen. Antti Rinteen SDP oli toiseksi suurin. Suurin pettymys vaalit oli pääministeripuolue Keskustalle, joka tavallisesti on kuntavaaleissa kerännyt todellista kannatustaan suurempaa suosiota. Nyt se jäi kolmanneksi 17,5% saaliilla. Parhaiten eduskuntapuolueista kannatusta onnistui nostamaan Ville Niinistön Vihreät, joka nosti kannatustaan peräti 3,9%-yksikköä ja tämän lisäksi nousi Jyväskylässä lähes sensaatiomaisesti suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaisille vaalit oli jälleen pettymys

Perussuomalaisten äänestäjäkato hallitustaipaleen aikana on ollut surullista seurattavaa. Tappiota tuli 3,5%-yksikköä, mutta edellisiin eduskuntavaaleihin nähden 8,8% suosio on jo yli 10%-yksikköä tappiota. Timo Soinilla onkin puolueen väistyvänä puheenjohtajana peiliin katsomisen paikka. Kakkossijasta huolimatta SDP:n Antti Rinne ei myöskään voi kovin tyytyväisenä tuloksia katsella. Hän ei onnistunut hyödyntää suurimman oppositiopuolueen asemaa ja hallituksen heikkoa suosiota. Tulos on nimittäin tappiollinen viime kuntavaaleihin nähden ja Kokoomus jäi edelle.

Pienet puolueet saivat iloisia yllätyksiä

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet eivät menestyneet valtakunnallisesti kovinkaan hyvin, mutta sen sijaan muutamia yksittäisiä ilonaiheita nähtiin. Vaali-illan näkyvimmät menestystarinat olivatkin Piraattipuolueen Petrus Pennasen ja Feministipuolueen Katju Aron läpimeno Helsingin valtuustoon. Piraattien lisäksi myös Liberaalipuolue, Suomen Kommunistinen Puolue ja Itsenäisyyspuolue saivat yksittäisiä ehdokkaitaan läpi. Kuten kuntavaaleissa on tavallista, monissa kunnissa puolueiden ulkopuoliset listat olivat suosittuja. Näiltä eri valtuustoihin menikin yhteensä kaikkiaan 226 ehdokasta. Äänestysprosentti jäi taas alhaiseksi, vain 58,9 prosenttiin.

Vaalien kovimpien ääniharavien viiden kärki tulee tällä kertaa kokonaisuudessaan Helsingistä. Jan Vapaavuori (kok.) oli äänissä aivan omilla luvuillaan, sillä lähes 30 000 ääntä on lähes 20 000 ääntä enemmän kuin toiseksi sijoittunut Anni Sinnemäki. Kolmanneksi eniten ääniä keräsi SDP:n Tuula Haatainen. Helsingin kärkiehdokkaiden äänimäärää nosti pormestarikisa, jota näkyvästi käytiin vaalien yhteydessä. Tämä päätyikin näin reilusti Kokoomukselle. Muun maan ehdokkaista kymmenen kärkeen mahtuivatkin vain Li Andersson (vas.) Turusta ja Sanna Marin (sd.) Tampereelta.